Budapest, Óbudai Társaskör - Klasszikus Zene Színpad


Budapest, Óbudai Társaskör - Klasszikus Zene Színpad

Az Óbudai Társaskör épülete a régi Óbuda központjában, az egykori királyi, később királynői palota szomszédságában található. Az Óbudai Társaskör a Magyar Dal Napjára klasszikus és kortárs komolyzenével készül.

 

A klasszicista, műemlék ház – melynek múltja a római korig nyúlik vissza –, eredeti hangulatot idéző helyreállítása az Ybl-díjjal jutalmazott építész, Korompay Katalin tervei nyomán 1988-ban fejeződött be. A Társaskör a több mint két évtized alatt nemcsak a szűken vett városrész, hanem Budapest, sőt az ország kulturális és társasági életének is jól ismert intézményévé vált.

A Társaskör ad otthont a Budapesti Vonósoknak, a Liszt Ferenc Kamarazenekarnak, az Auer Vonósnégyesnek és a Budapest Ragtime Bandnek. Ezek az együttesek állandó fellépői a rendezvényeknek, legyenek azok a Kiskorona utcában, a Kiscelli Múzeum – Budapest talán legjobb akusztikájú – udvarán, a Bonfini sírját is őrző Szent Péter és Pál-főplébánia-templomban, vagy Pest-Buda-Óbuda első református templomában.

Komolyzenei estekhez gyakran társul az irodalom akár prózában, akár versben. De igaz ez fordítva is. A rangos irodalmi estek, könyv- és hangoskönyv-bemutatók gyakori és szívesen látott vendége a zene.

A Társaskör udvara, zöld pázsitja, hatalmas gesztenyefái ideális helyszínt biztosítanak a nyári rendezvényeknek. Színház, sanzonest, klasszikus- és szalonzene, ragtime és bigband muzsika váltja egymást az apró kertben.
A Társaskör Galéria a kortárs képzőművészet iránt érdeklődőknek kínál magyar, és alkalmanként külföldi művészek munkáiból időszaki kiállításokat. A tárlatokat műfaji és generációbeli sokszínűség jellemzi. A galériát a főváros ismert, progresszív kiállítóhelyei között tartják számon.

A professzionális művészeti rendezvények, kiállítások sokaságát látogató közönség mellett a bridzselni vágyók, a gyermekeiket zenére tanítani szándékozók, a szenvedélyes fotósok is otthonra leltek az Óbudai Társaskörben.

Műsorkezdés: 19 óra

A Magyar Dal Napja rendezvényen szeptember 11-én fellépnek:
Kertesi Ingrid – ének. Dohnányi dalokat ad elő.  
Meláth Andrea – ének. Orbán György és Hollós Máté dalokat ad elő.
Bátori Éva – ének.
Iván Ildikó – ének. Kodály, Bartók és Liszt dalokat ad elő.
Zongorán közreműködik: Virág Emese
  

PROGRAMOK


VIDEÓ


Get Adobe Flash player
Hallod? - Magyar Dal Napja tv spot, 2011 (Presser Gábor)