Budapest, Budavári Művelődési Ház - Bem Rockpart


Budapest, Budavári Művelődési Ház - Bem Rockpart

A Budavári Művelődési Ház jogelődjét, az I. kerületi Tanács Művelődési Házát 1966-ban alapították.  Legendás helyszín.

 

Vannak olyan intézmények, helyek, amelyek már megnyitásuk után nem sokkal legendává válnak – ilyen az egykori Andrássy Palotában megnyílt intézmény, amelyet sokan csak úgy ismertek/ismernek: Bem Rockpart.

Az intézmény eddigi fennállása alatt mindig azért dolgozott, hogy minél több értéket tudjon felmutatni Magyarország, Budapest és a Várkerület lakói előtt. Ez a művelődési ház, talán a leginkább volt képes, és képes most is felmutatni azt, amiért annak idején ezeket az intézményeket létrehozták. Közösség összetartásra, tanulásra, továbbképzésre, a szabadidő értelmes és értékes eltöltésére, szórakozásra. Ez az intézmény volt am helyszíne a magyar rockzene megszületésének, helyet adott azoknak, akik újra felfedezték maguknak a népzenét, mint az identitás egy fontos forrását. Gyermekműsorok, irodalmi estek voltak itt a kezdetekkor és manapság is. Az alapítás óta cél, hogy minél érdekesebb, színvonalasabb, szórakoztatóbb programok legyenek, amelyek között minden korosztály és mindenfajta érdeklődésű ember megtalálja a neki való elfoglaltságot.
A hagyományok megőrzése, felfrissítése, új tartalommal való megtöltése ma is a művelődési ház célja. 40 éve látogathatják itt a vendégek a Mini-klubot, az 1970-es évek óta szervezi az intézmény a Tabáni koncerteket, évtizedek óta működteti a Ferenczi István Vizuális Műhelyt. Néhány éves kihagyás után újra táncházakba várja az intézmény nemcsak a magyar népzene és néptánc kedvelőit, hanem a délszláv muzsika híveit is.

A klasszikus művelődési házi funkciónak megfelelően az intézmény mai programszerkezetében a legszélesebb korosztályi és érdeklődési köri igényeket elégíti ki.

Ha az életkor szerint vesszük sorra a ház programjait, elmondható, hogy már a három hónapos babáknak is több foglalkozást kínál Bem rakpart, sőt az ölbeli játékok tanulásának is egyik helyszíne. Emellett óvodásoknak szórakoztató színházi programokat, koncerteket ugyanúgy szervez, mint készségfejlesztő foglalkozásokat, vagy tánctanulási alkalmakat.

A nyugdíjas korosztály az – tekintettel az I. kerület népességi viszonyaira –, amelynek szabadidő-szervezésére különös hangsúlyt fektet a művelődési ház. A különböző, sokszor tematikus klubfoglalkozások (irodalomkedvelők, természetjárók, társasjáték, városvédők) mellett számos ismeretterjesztő programot, egészségügyi tanácsadást is szervez. Külön kiemelendő a számítógépes klub, illetve a nyilvános internet-elérési lehetőség – sokan az elmagányosodás megelőzésére tanulják meg a klubban a számítógépes alapismereteket, aztán naponta több órát töltenek a művelődési házbeli gépeknél. Nemcsak leveleznek, olvasgatnak, hanem mondjuk az egy-egy gyermekfoglalkozásra érkezett szülőkkel is beszélgetnek, vagy épp „pótnagypapaként” a gyerekekkel beszélgetnek.

A felnőtt korosztály főként az érdeklődési körök szerint alakult csoportokba jár. Próbálnak itt felnőtt kezdő zongoristák, gitárosok, operaegyüttes, női kar. Szinte hetente gyarapodó számban gyűlnek össze a népdalokat énekelni vágyók. Táncolnak itt magyar néptáncot (Bartók Táncegyüttes), argentin tangót, kubai salsát, hip-hopot. Ugyancsak a felnőtt korosztály jár konditornára és jógázni, vagy épp a Blues Caféba beszélgetni, akusztikus zenét hallgatni.

Helyszín: Budavári Művelődési Ház (1011 Budapest, Bem rakpart 6.)

Programkezdés: 2011. szeptember 11. 17 óra

Rocktörténeti múltidézés a legendás Bem Rockparton. Koncertfilmek, akusztikus zene, sztorik a 70-80-90-es évek zenei kulisszáiról.
Házigazda: Török Ádám – fuvola,ének (MINI)
Meghívott vendégek: Pribojszki Mátyás – szájharmonika,ének (Pribojszki Band), Németh Károly - zongora (MINI), Horváth Misi - szájharmonika (MINI)

További Információk: www.bem6.hu

Belépő: 500.-Ft

PROGRAMOK


VIDEÓ


Get Adobe Flash player
Magyar Dal Napja tv spot 2011