Átadták az Artisjus-díjakat

2011.04.26. 18:59


Átadták az Artisjus-díjakat

2011. április 15-én átadták az Artisjus-díjakat, a tavalyi év legjobb irodalmi és zenei szerzőinek.

 

Az év könnyűzeneszerzője 2011-ben Szűcs Norbert, aki legutóbb Oláh Ibolya és Keresztes Ildikó lemezein közreműködött – nemcsak dalaival, hanem hangszerelési, zenei produceri tevékenységével is. A díjátadó Malek Miklós olyan kreatív muzsikusról van szó, akik először hangszeresen emelkedett, majd a kitartó munka során egyre beljebb került a zene rejtelmeibe, s kiderült, hogy van saját zenei gondolata, komponálni, hangszerelni kezdett.

Az év könnyűzenei szövegírója Czutor Zoltán, aki a Belmondo zenekar „Szájba rágót!” lemeze kapcsán érdemelte ki a díjat. Az utóbbi időben az MR2 Petőfi Rádió különösen két dalát, a „Szabadon”-t és a „Mikor”-t játszotta, és tette széles körben népszerűvé.

Az év könnyűzenei produkciója Szörényi Levente nevéhez fűződik. Hattyúdal című, Budapest Sportarénában tartott búcsúkoncertje a zeneszerető közönség számára egyszerre felemelő és elszomorító. A díjat átadó Wolf Péter zeneszerző szerint azonban a legfontosabb, hogy „a dalokkal, művekkel nem kell szakítsunk, legtöbbjét fújja az ország apraja-nagyja, ezek már beépültek a lelkünkbe, személyiségünkbe”.

A könnyűzeneszerzői életműdíjat S. Nagy István kapta, aki rengeteg magyar sláger, köztük pl. a „Csavard fel a szőnyeget”, a „Nem vagyok én apáca” vagy a „Csöngess be jóbarát” c. dalok szövegírója.

Minden évben átadásra kerül az év magyarnóta-szerzője díj is; ezt idén Vargáné Veinczi Irma („Cila mama”) kapta.

2011-ben az év komolyzenei alkotása díjat az Artisjus Vezetősége az idén 80 esztendős Szokolay Sándor „Télvégi tavaszváró” c. oratórikus látomásainak adta. Szokolay európai ismertségre „Vérnász” c. operája kapcsán tett szert, amely Bartók Kékszakállúját követve a legtöbb előadást élte meg.

Az Artisjus Irodalmi Alapítvány kurátora, Rátóti Zoltán egy Irodalmi Nagydíjat és három ösztöndíj jellegű Irodalmi Díjat adott át a rendezvényen. Az Alapítvány az Artisjus által beszedett irodalmi jogdíjak szerzők által felajánlott 10%-ából nyújt jutalmakat.

2011 Irodalmi Nagydíjasa: Bodor Ádám író, aki „Az utolsó szénégetők” c. novelláskötetével érdemelte ki a Kuratórium döntését. Ahogy a díjazottat méltató Spiró György elmondta: „ A tárca legyen tömör, plasztikus, titokzatos, mulatságos, elgondolkoztató, különös. Történet mindenképpen legyen benne, de ne hasonlítson senki másnak a történeteire. Villantson fel teljes világot.” Spiró szerint Bodor Ádámnak „feltűnően gyakran sikerül” megfelelnie e követelményeknek írásaiban.

Az Irodalmi Díjasok:

Borbély Szilárd, „A testhez” c. verseskötetéért;
Győrffy Ákos, „Havazás Amiens-ben” c. verseskötetéért;
Tverdota György, kétrészes Németh Andor-monográfiájáért