Nyíregyháza a Magyar Dal fővárosa

2011.04.06. 10:08


Nyíregyháza a Magyar Dal fővárosa

Idén szeptemberben negyedik alkalommal rendezik meg a Magyar Dal Napját. A tavalyi győztes Eger helyett idén Nyíregyháza lesz a program fővárosa.

 

A Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. által hirdetett pályázaton a főváros kivételével bármelyik magyar település indulhatott, amelyik vállalta, hogy sokszínű, izgalmas és színvonalas zenei programmal ünnepli a magyar dal napját, vállalja a rendezvény politikamentes megszervezését, és biztosítja annak pénzügyi hátterét.

Idén újra pályázott a tavalyi nyertes Eger, de jelentkezett másik hat város, Esztergom, Nyíregyháza, Paks, Szarvas, Százhalombatta és a 2010-es magyar dal napja egyik legsikeresebb vidéki helyszíne, Szombathely is. A neves zenészekből és szakemberekből álló szakmai kuratórium végül Nyíregyháza mellett döntött.

Programjuk lényege, hogy a szervezők a város minden pontjára eljuttatják a magyar szerzők műveit szeptember második vasárnapján. Lesznek színpadok, amelyeken határon túli előadók zenélnek együtt hazai zenészekkel, illetve fogyatékossággal élő muzsikusokkal. Hallhatóak lesznek majd magyar dalok az utcákon, az iskolákban, a lakótelepen, a kórházakban, a strandokon, egy színpadot pedig a helyi Büntetés-végrehajtási Intézet udvarán állítanak fel. A tervek szerint itt lép majd fel a Republic.

A Magyar Dal Napját Presser Gábor kezdeményezésére először a 2008-as Sziget fesztivál "mínusz egyedik" napján rendezték meg. 2009-től már párhuzamosan több helyszínen, köztük vidéki városokban megszervezték a napot. A Magyar Dal Napja fővárosa címet tavaly osztották ki először, amit Eger nyert el.

A szervezők szándéka szerint a magyar dal napját minden év szeptemberének második vasárnapján tartják meg. Tavaly már az ország 33 színpadán, mintegy ötvenezer néző előtt voltak programok, a Magyar Televízió pedig körkapcsolásos élő műsorfolyamban számolt be a nap történéseiről.

A programot a hagyományokhoz híven, idén is Presser Gábor, a Magyar Dal Napja alapítója nyitja meg szeptember 11-én, Nyíregyházán.

 

Forrás: Dalok.hu