Eger a Magyar Dal Fővárosa!

2010.09.08. 14:10


Eger a Magyar Dal Fővárosa!

Végy egy zenei legendát (Presser Gábor), előételként egy Sziget „nulladik napot”, adj hozzá egy projektet (Magyar Dal Napja), keverd össze minden...

 

Végy egy zenei legendát (Presser Gábor), előételként egy Sziget „nulladik napot”, adj hozzá egy projektet (Magyar Dal Napja), keverd össze minden évben (2008-2009-2010), majd hintsd meg egy csipetnyi országos összefogással. (Eger, Tata, Mosonmagyaróvár, Zalaegerszeg, Szombathely, Salgótarján, Győr, Debrecen, Szentendre, Boldog, Budapest). Az eredmény egy hatalmas szeptemberi fesztivál, ahol minden fiatal és idős, az összes zenerajongó, klasszikustól a rockon át az alternatívig a Magyar Dal Napját ünnepeli. Desszertnek tálalj egy tiszteletbeli fővárost (Eger) és a menü felejthetetlen élményt fog nyújtani.

Az Egri Kulturális és Művészeti Központ jött, látott és győzött. 2010-ben a Magyar Dal Napjára olyan programsorozattal rukkolt elő, hogy Eger város vihette el a Magyar Dal Fővárosa címet. Sikerült összekovácsolnia több intézményt, ennek köszönhetően a város hét pontján szólnak a magyar dalok, így mindenki megtalálhatja az ízlésének, zenei világának leginkább megfelelő helyszint.
 
Egál Cult Club
Közel 15 éve van jelen Eger zenei életében, és a fiatalok közkedvelt szórakozóhelye generációkon át. Közel 400 m2 alapterületű pincerendszerű klub berendezett színpaddal és ifjúsági közparkkal (EGAL park), valamint egy sportparkkal, a falakat graffitik, festmények borítják, amelyek a város kreatív fiataljainak munkái. A MÁS klub 1995. szeptember 8-án nyílt meg. 2002-ben a klub nevét MÁS-ról EGAL-ra változtatták.
A hely a kulturális sokszínűség jegyében, erőszakmentes területként, valós alternatívát nyújt a hagyományos szórakozóhelyek és művelődési intézmények mellett, egyfajta kreatív alkotóműhelyként, bemutatkozási fórumként is működik. Az Egál teret enged az amatőr zenekaroknak, rendszeres koncertezési, fellépési lehetőséggel. Ezek után nem volt kérdéses, hogy az Egál club is csatlakozik a Magyar Dal Napja programsorozathoz és három tehetséges egri bandának ad lehetőséget a koncertezésre. Szeptember 12-én nulla órától fellép a PLUSZ JEL, majd a Superego3 és a végül a Feeling Sheep.
 
Bródy Sándor Könyvtár Zenei Gyűjteménye 
A megyei könyvtár 1952-ben alakult a korábbi Körzeti Könyvtár és Városi Könyvtár összevonásával.
1957-ben jelenlegi működési helyén a műemlékekben gazdag belváros egyik legszebb épületében, a volt Nagypréposti palota emeleti részén nyert elhelyezést.
15.00 órakor kerül sor Presser Gábor és egri kortársai kiállítás megnyitójára. A kiállítás anyagát az egri városi könyvtár olvasói, a zenei könyvtár tagjai, valamint a város közművelődési intézményei segítségével a zenei könyvtár állította össze, lehet böngészni régi hanglemezek és kották között. Közreműködik: Kabai Rozi és Jacsó Erik. A Magyar Dal Napjára alakult egri formáció két egri fiatal, a Bródy Sándor Könyvtár Zenei gyűjteménye olvasóinak alkalmi duettje. Repertoárjukon LGT, Quimby, Cseh Tamás dalok.  Őket egy szintén erre a napra létrejött alakulat a Hársfai-Fazekas-Hubay Trió Magyar musicalt és operett előadásaik követi, majd az Extázis zenekar: Unplugged koncertje zárja a könyvtári programokat. A Könyvtár Dobó téri sátrában a Magyar Dal Napja totó helyes megfejtői egy éves tagságot vehetnek át.
 
Kis-Dobó tér színpad
A hangulatos macskaköves kis tér, ahol télen nyáron muzsika szól, a Magyar Dal Napján délelőtt várja a klasszikus zene kedvelőit. A Cantus Agriensis és a Musica Aulica Régizene Együttes magyar bordalokat, reneszánsz és középkori énekeket ad elő reneszánsz öltözetben, majd a Zenélő Iskolák nevű gyermekkórus fakad dalra.

Minorita templom
A Dobó téren lévő templomban egy hagyományos magyar misét tartanak, amelynek zenei betétjeiben Seiber Mátyás: Missa Brevis szerzeményének hangjai csendülnek fel. 

Agria Park Színpad
Eger történelmi belvárosában, ahol egykor a vásártér jelentette a közösségi élet színterét, most az egykori Dohánygyár helyén, az Agria Park éleszti újjá a piactér sokszínűségét, nyüzsgését. Programjaival esősorban a kisgyerekes családokra gondoltak, egész nap játszóházak, gyermek műsorok, kézműves foglalkozások várják a kicsiket. Gyermekdalokat énekel a Dongó Együttes, majd a Kaláka és végül a Farkasházi Réka.
 
Rádió Eger Színpad (Széchenyi utca)
A Rádió Eger 16 éve ad ritmust a városnak, és veszi fel Eger tempóját. Nemcsak a zenében, hanem a fontos közhasznú információkban is. Így tesz a Magyar Dal Napján is, amikor műfajokon átívelő programmal készülnek.
A Rádió Eger egy rendhagyó színpadot állít fel a Széchenyi utca és a Szent János utca kereszteződésében, így erre a napra a Dal főutcájává alakul. A fellépők sorát délelőtt 10 órakor a helyi fiatalokból alakult Ethnofil zenekar, a magyar népzene, a világzene és a modern jazz világába kalauzolja hallgatóit. Majd Huzella Péter és barátai, az Agria Voices következnek, délután 14:20-kor, a Popdaráló című műsor egyik vokálisával Büdi Szilárddal karaokézhatunk, majd a Rejtező zenekar, a Hetedhét zenekar, a Cabaret Band, a Team Rock Band, a Shapat Terror, a Buszkasi következik, és az estét 20:40-től a NemJuci zárja.
 
Bikavér Színpad (Dobó tér)
Ez a színpad az egri programok Főszínpada. A Dobó téren egész nap a magyar dalt ünneplik és nem is lehetne máshogy mulatni Egerben, csakis finom étkekkel és kiváló egri borokkal. A finom falatokat reggeltől estig az Excalibur Középkori Lovag étterem garantálja, a finom borokat pedig Gál Lajos és az Egri Bormíves Céh Egyesület borászai. Ha már a jó borokról beszélünk, nem hagyható ki a Magyar Dal Bora sem, amelyet kizárólag ezen a napon és csakis Egerben vásárolhatsz meg a Dobó téri EKMK sátorban. A Magyar Dal Borát az év bortermelőjének dr. Lőrincz Györgynek köszönhetjük, St. Andrea pincészetéből 2007-es Egri Vörös és 2009-es Egri Fehér bor. Lesz itt még helyben sütött kürtöskalács, kenyérlángos, gumicukor és minden, ami szem-szájnak ingere.
A Színpad házigazdája a Csík zenekar, és az ő közreműködésükkel 16:00-kor Presser Gábor zenés megnyitóval köszönti a Magyar Dal Napját és a Magyar Dal Fővárosát. Jön Pál Pista bácsi műsora, Ferenczi György és a Rackajam, a Gajdos Zenekar, Herczeg Flóra és a Veszelka Kommandó, a Csík Zenekar és az este fénypontjaként a Kiscsillag zenekar.
 
Mivel Eger a Bor városa, ezért ne feledkezzünk el a „Magyar Bor Daláról” sem, amelyet ezen a napon hallhat először a nagyérdemű közönség. Hónapok óta érkeznek a pályaművek, de csak egy dal nyerhette el a címet, csak egy dalt érhet akkora megtiszteltetés, hogy a Magyar Dal Fővárosában, a Magyar Dal Napján felcsendülhet.
Zenevonat szállítja az utasokat a színpadok között, hogy ne maradhassanak le kedvenc koncertjeikről. A kisvonaton Huzella Péter és barátai garantálják a jó hangulatot, akusztikus hangszerek kíséretében dalolnak végig a Dobó tértől, a Széchenyi utcán és a Szépasszony völgyön át egészen Demjénig.
 

Köszönjük a támogatóknak:
EKMK
Rádió Eger
Városi Televízió Eger
FHB Bank
 

Forrás: Dalok.hu