Magyar Dal Napja 2010

2010.06.02. 11:17


Magyar Dal Napja 2010

Az álom valóra vált. Idén szeptember 12-én kerül megrendezésre a Magyar Dal Napja.

 

Az álom valóra vált. Mert a Szigeten megrendezett Magyar Dal Napja 2008-ban az első volt egy végtelenre tervezett sorban. Presser Gábor már akkor is úgy gondolta, milyen jó lenne mindezt minden évben, sokféle zenei gondolat, sokféle műfaj mentén, sok magyar előadó közreműködésével megismételni. Mert a magyar dalkincs csodálatosan gazdag, megérdemli, hogy legyen egyetlen nap az évben, amikor csak rá figyelünk, amikor neki tapsolunk, amikor őt éltetjük. A gondolat formálódott, alakot öltött, és 2009. szeptember 13-án már országszerte 25 helyszínen, mintegy 1200 előadó tolmácsolásában szóltak minden kor és korszak magyar dalai. A budapesti Zeneakadémiától a vidéki szabadtéri színpadokig, utcákon, tereken, parkokban és színházakban, közel 150 órányi programot hallgathatott a becslések szerint 45000 fős közönség.
 A Magyar Dal Napja sokszínű, gazdag eseményfolyam. Ezen a napon mindenkinek szól a dal, minden előadó eljut a maga közönségéhez, a legkényesebb ízlésű zenei ínyenc is talál hallgatnivalót a kínálatban. Szeretnénk, ha ez a nap igazi ünnep lehetne, ezért is igyekeztünk a 2010-es kínálatot a tavalyihoz hasonlóan izgalmasra hangolni. Szeretnénk, ha 2010. szeptember 12-én ebben az országban minden zeneszerető ember részesülhetne az együtt éneklés semmihez sem hasonlítható élményében.

2010-ben Eger a Magyar Dal Fővárosa!
Gerendai Károly ötlete alapján pályázatot hirdettünk a „Magyar Dal Fővárosa” cím elnyeréséért. A pályázaton a főváros kivételével bármelyik magyar település indulhatott. A kuratórium tagjai (Gerendai Károly, Dr. Gyimesi László, Huzella Péter, Palya Bea, Szabó László, Zorán, Zsoldos Béla) Eger város terveit találták a legígéretesebbnek, így 2010-ben Heves megye székhelye a magyar dal fővárosa.
Eger rendkívül izgalmas programmal készül szeptember 12-re, a város szinte minden pontján szólnak majd a magyar dalok. A Széchenyi utca erre a napra a Dal főutcájává alakul, ahol délelőtt gyerekműsor lesz, délután pedig a helyi és környékbeli rockzenekarok várják az érdeklődőket. A belvárosban kórusmuzsika szól majd, a Rockpavilonban fiatal zenekarok mutatkoznak be, Eger szívében, a Dobó téren felállított nagyszínpadon pedig a Csík zenekar lesz a házigazda. A város országosan elismert művészei mellett a magyar zenei élet számos kiválósága színpadra lép. A Gajdos Népzenei Együttes, a Kerekes Band, Herczeg Flóra és a Veszelka Kommandó képviseli a helyi színeket, őket pedig Ferenczi György és a Rackajam, a Csík zenekar, valamint a Kiscsillag zenekar követi a színpadon. A programot Presser Gábor nyitja meg.
A színpadi események mellett számtalan kísérőrendezvényt terveznek az egriek. A közönséget „zenevonat” szállítja majd a helyszínek között, a zenei könyvtár egész nap magyar zenei csemegéket kínál, lehet böngészni régi hanglemezek és kották között, és természetesen nem maradhat el a jó egri bor sem. A helyi borászok az általuk alkotott „magyar dal borával” köszöntik az ünnepet, a zenészek pedig az általuk írt „magyar bor dalával” tisztelegnek a kiváló egri borok előtt.

Vidéki színpadok
Győrben ismét szólnak majd magyar dalok szeptember második vasárnapján. A tavalyi nagy sikerű népzenei programot a város az idén is szeretné megismételni. A program a napokban válik véglegessé, de az már biztos, hogy a Muzsikás együttes Győrben vendégeskedik majd szeptember 12-én.
A színházak az idén is bekapcsolódnak a programba. Békéscsabán a Békés Megyei Jókai Színház, Zalaegerszegen pedig a Griff bábszínház szervez a tavalyihoz hasonlóan különleges zenei eseményt a Magyar Dal Napja alkalmából.
Új helyszínként jelentkezik Mosonmagyaróvár, ahol a Szigetköz fesztivál záróakkordjaként rendezik meg a Magyar Dal Napját. A programban helyet kap a „Vármegye hangja” énekverseny döntője, ahová az ország határain túlról is érkeznek dalos kedvű fiatalok. A rendezvényt a Főnix zenekar és a PiramisPlusz koncertje zárja.
Ugyancsak új helyszín Szombathely, ahol a Szerzők egyesület védnöksége alatt zajlik a szervezés. A nagyszabású, ingyenes program a város főterén lesz majd, olyan előadók részvételével, mint a Varnyú Country, a Lunchbox, a Violet Eye, a Voler Mouche Special, a Kocsmazaj, az Ocho Macho Special, vagy a Heaven Street Seven.

Fővárosi színpadok
Várkonyi Attila, azaz DJ Dominique jóvoltából a programok az idén is nulla órakor kezdődnek. Ebben a pillanatban több helyszínen magyar zenére váltanak a DJ-k, és kezdetét veszi a 24 órás ünnepi hangulat.
A Vígszínházban a tavalyihoz hasonló gálaesten csendülnek fel a színházi dalok, a Klubrádió az idén is saját színpadot állít a rádió melletti parkolóban, a popzene fellegvára pedig ebben az évben is a BNV területén felépített színpad lesz. A HANOSZ Hangfoglalás nevű színpada a Westend tetejére költözik, és az underground zene rajongói is készülhetnek, mert koncert biztosan lesz, de a program most van kialakulóban.
A világzene és blues kedvelőit a Millenáris fogadóban felállított színpad várja, ahol a tervek szerint olyan előadókkal találkozhatnak, mint a Kaláka, Palya Bea & Lajkó Félix, Barbaro, Kerekes Band, Sub Bass Monster, Maszkura és a Tücsökraj, Charlie, Tátrai Band, Deák Bill Gyula, Bőrgyári Capriccio, Caren Caroll with The Missisippi Grave Digges, Póka Egon Experience.
A Zöld Pardon kora délutántól este tízig tartó programjában a hazai könnyűzene legkülönbözőbb válfajainak népszerű képviselői törnek lándzsát a magyar dal ügye mellett. Színpadra lép többek között Bródy János, a 30Y, az Irie Maffia, a Vad Fruttik, Jamie Winchester és zenekara. Az idén is lesznek különleges, egyszeri és megismételhetetlen kollaborációk, a koncertek után pedig hajnalig tartó buli két tánctéren, a legjobb magyar „bulihimnuszokkal” az elmúlt négy évtizedből. A rendezvény a Szerzők egyesület védnökségével jön létre.
A jazz szerelmeseit ismét a MÜPA mellett felállított sátorba várják a műfaj legjelesebb képviselői, egyebek között: Kertész Erika, Rátonyi Róbert, Csepregi Gyula, Szendőfi Péter, Frey György, Bódy Magdi, Stúdió11, Emilio Group, Pély Barna, Tisza Bea, Somló Tamás.
A Kobuci kert a népzene-világzene otthona lesz szeptember 12-én. A fellépők között egyebek között a Kolompos, a Muzsikás, a Tárkány Művek, az Ágoston Crew, a FolkError, a Napra, Ferenczi György és a Besh o droM.

Új helyszínek a fővárosban
Új helyszínként jelentkezik a Bem Rockpart (1011 Bp. Bem rakpart 6.), ahol rocktörténeti múltidézés zajlik majd Török Ádámmal és zenésztársaival. Az akusztikus zene mellett a délután fűszerét régi történetek adják a tabáni koncertekről, a legendás Ifi Parkról és a Bem Rockpartról. Meghívott vendég: Frenreisz Károly (Metró, LGT, Skorpió)
Az Óbudai társaskör kórushangversennyel ünnepli a Magyar Dal Napját. Fellép az Óbudai Kamarakórus, Kobzos Kiss Tamás népzeneiskolás növendékei, és a kerület tehetséges énekesei.
A Port H nevű nemrég nyitott szórakozóhelyen délben jó ebédhez szól majd a nóta, aztán népszerű egy szál gitáros „trubadúrok” állnak pódiumra. Őket unplugged koncertek követik, s az estét magyar zenét játszó DJ zárja.
Az Orczy parkban délelőtt a gyerekeké a terep, délután a felnőtteknek szól majd a dal, a program még egyeztetés alatt.

Köszönjük, hogy támogatják a Magyar Dal Napját!
Főtámogató: FHB Bank. Második éve áll töretlenül mellettünk.
Szakmai támogatók: ARTISJUS, MZTSZ-EJI, ProArt – Második éve szavaznak nekünk bizalmat.
Támogatók: Nyílt Társadalom Intézet, NKA
A plakáthelyeket az Epamédiának, a „Dallamos” útnak indítását a BKV-nak köszönjük. 
 

Forrás: Dalok.hu