"Indiába kellett nekünk lemenni..."

2010.02.10. 10:38


Színpadon a Parno Graszt hangos-képes indiai utazása. Február 12. 19.00. Hagyományok Háza, Budapest.

 

 Többeknek ismerősen csenghet a címben szereplő dalszöveg, ami eredetileg "Kispaszabra" hívta a tüzes falusi cigányzene szerelmeseit. Noha a Parno Graszt ízig-vérig szabolcs-szatmári cigányzenekar, kalandvágyuk 2008-ban egészen Indiáig vitte őket, ahol három héten át keresték-kutatták cigányságuk gyökereit. Hogy mit találtak? Erről zenélnek színes-szélesvásznú képekben 2010. február 12-én a Hagyományok Házában.

"Éppen táncpróbánk volt a Hagyományok Házában, amikor valaki megkérdezte tőlem, mikor játszottunk itt utoljára?" – emlékszik vissza egy későbbi táncpróba szünetében Oláh József, a zenekar vezetője. "A választ hosszú csend követte, pörgettem az éveket... » Még soha! « Böktem ki végre. » Hát akkor ezt mielőbb pótolnunk kell! « – mondták. Így született meg a mostani hangos-képes koncert ötlete. Nagyon kiváncsi vagyok, mennyire tudják majd átérezni a nézők, milyen is volt nekünk Indiában!"
"Miután hazajöttünk, az élményekkel együtt az a rengeteg fotó és filmanyag csak lassan-lassan (ahogy Indiában mondják, » shanti-shanti «) találta meg a maga helyét." – folytatja Szász Márk, a zenekar menedzsere, egyben a vetítés megalkotója. "A végtelenül sokszínű anyag mostanra tisztult le annyira, hogy azt emészthetően kevés képben, mégis teljes egészében mutassuk be. A Hagyományok Házában kizárólag fényképekkel mesélünk, ezt követi majd tavasszal a Silló Sándor rendezésében készült film bemutatója, április 23-án a Toldi Moziban."
Addig pedig nincs más dolga az erre kiváncsiaknak, mint hogy február 12-én 19 órától a Hagyományok Háza egyik kényelmes bársonyszékében (figyelem! szokatlan, ám annál izgalmasabb Parno Graszt-fogalom következik) hátradőljenek és Kispaszabról (zsámó hopp) Indiába repüljenek.
Végül pedig, hogy a táncoskedvűek se maradjanak otthon, a koncert után a zenekar rövid táncos mulatsággal zárja az estet!

Forrás: Dalok.hu