"A MÉDIUM A MASSZÁZS!"

2009.12.07. 12:56


Making New Waves in the Global Village - kortárszenei és multimédia fesztivál és konferencia a Trafóban december 10-13.

 

Immáron XI. alkalommal kerül megrendezésre a Making New Waves fesztivál a budapesti Trafóban. Az idén a Magyar Komputerzenei Alapítvány újra egyedülálló programmal lepi meg a közönséget. Hálózati zenével foglalkozó rendezvényén európai, amerikai és japán közreműködők részvételével olyan új projekteket tűzött a fesztivál műsorára, amelyekben az internet kapcsol össze közeli és távoli tereket, és több, a közönség által befolyásolható darab is bemutatásra kerül.

Koncertjeiken hallható lesz a New Yorker által „a downtown zongorakirálynőjének” titulált, lenyűgöző virtuozitásáról és teátrális sokszínűségéről ismert Kathleen Supové; Láthatjuk Ladányi Andreát és Vida Gábort lézerhárfán zenélni és táncolni egyszerre.

Élő közvetítésben összekötjük Budapestet Kaliforniával: a Trafó nagyszínpadán a német Frank Gratkowski kortárs jazz szaxofon improvizációja az amerikai számítógépes zenei guru, David Wessel internetes közreműködésével egészül ki.
A bolgár származású Georgi Sztojanov a hálózati kommunikáció különböző formáit ötvözi Éhség c. zenei színház darabjában a rendkívüli improvizációiról ismert Soharóza kórus közreműködésével.
Új programmal jelentkezik az European Bridges Ensemble, melyben olyan darab is bemutatásra kerül, ahol a hallgatól sms-ekkel befolyásolhatják a zenét.
 
Lesz egy olyan est is, amelyen valóvá válik a futuristák álma. Európai turnéjának budapesti állomásán a japán zajzenei ikon Masami Akita-MERZBOW lép először magyar színpadra. Dobon a budapesti punk/hardcore színtérről indult fiatal zenész, Pándi Balázs játszik majd.
Merzbow koncertje után az estet a zenetörténet legnagyszerűbb hangjával rendelkező Yamaha motorok zárják Pintér Zoltán „hangszerelésében”.
A motorkoncert után pedig beszélgetni lehet Masami Akita-val a Trafó Stúdiójában.
 
A fesztivál műsora két kreatív műhellyel egészül ki, melyek témája természetesen a hálózati zene. Pedro Rebelo Netrooms és Duncan Chapman DSP c. workshopjára dec. 8-ig jelentkezhetnek az érdeklődők.
 
A fesztivállal párhuzamosan zajlik majd a II. Zene a globális faluban konferencia, amely a zene, a hálózati rendszerek és más művészeti ágak kapcsolatával foglalkozik. A konferencia ingyenesen látogatható. Jelentkezni a makingnewwaves2009@gmail.com címen lehet rövid önéletrajzzal és motivációs levéllel.
 
Az elmúlt év gazdasági megrázkódtatásai világosan mutatják, hogy az elbutult fogyasztói (egyesek szerint „szórakozó”) társadalom egyetlen esélye az újrakezdésre, hogy részt vegyen a saját életéről szóló döntésekben. Jacques Attali szerint a zene gyorsabban halad, mint a gazdaság vagy a politika, így előre jelzi az új társadalmi viszonyokat. Az elektronikus és a hálózati zenélés legújabb törekvései tágítják a zenei gondolkodásban és döntéshozatalban résztvevők körét. Reméljük, Attali meglátása igaznak bizonyul, és a konferencián / fesztiválon is megmutatkozó új gondolkodásmód megjelenik a kulturális, a gazdasági és a politikai élet más területein is.
 

 

 

Forrás: Dalok.hu