Újabb hírek Dunaújvárosból!

2009.09.02. 12:01


Újabb hírek Dunaújvárosból!

Dunaújvárosi állomása is lesz a Magyar Dal Napja monstre országos eseménysorozatának szeptember 13-án. A program még csak formálódik...

 

Dunaújvárosi állomása is lesz a Magyar Dal Napja monstre országos eseménysorozatának szeptember 13-án. A program még csak formálódik, de az már biztos, hogy nem mindennapi élményt ígér a Városháza térre tervezett mini fesztivál – ráadásul ingyen!
 
Nagyszabású zenei-kulturális akcióba kapcsolódott be városunk: a Magyar Dal Napja országos eseménysorozatának egyik vidéki állomásaként szerepel majd a Városháza téren felállítandó Tér-Zene Színpad szeptember 13-án, vasárnap.
Szóljon a dal!

A Magyar Dal Napját Presser Gábor ötletgazda kezdeményezésére szeptember 13-án rendezik meg Budapesten és az ország több városában. Mint közismert, a kezdeményezés tavaly a Sziget Fesztiválon indult hódító útjára, ahol a "mínusz egyedik" napon nyolcórás monstre koncertet tartottak: a mintegy ötvenezres közönség reakciói, majd az akció, kedvező visszhangja folytatásra biztatta a rendezőket – és immár országos merítésű programsorozat kerekedik a rendezvényből. (A programsorozat első sajtótájékoztatóját augusztus 25- n tartották Budapesten, ahol kiderült, szinte nap-  nap után szállnak be új városok a kezdeményezésbe – ráadásul Budapesten is új helyszínek/akciók alakulnak. A teljes merítés a fesztivál hivatalos honlapján látható – cikkünk ezúttal is a dunaújvárosi vonatkozásokra fókuszál.)

Még formálódik a program, de már biztos/hivatalos, hogy városunk is csatlakozik a kezdeményezéshez, árulta el érdeklődésünkre Szemenyei István, az önkormányzat Ifjúsági és Sportirodájának vezetője, a dunaújvárosi eseménysorozat főszervezője:
– Túlzás nélkül állíthatom, hogy nagyszabású, rengeteg műfaj képviselőit felvonultató programsorozat körvonalazódik – két tényezőre voltunk tekintettel a szervezéskor, a sokszínűségre és a helyi kötődésre. Azok a zenekarok is részben vagy egészen dunaújvárosi tagokból formálódtak, amelyek már Budapesten működnek – ilyen részben a Stereomilk és a dunaújvárosi kínálat fő attrakciója, a Quimby –, és persze itt lesz a teljes helyi élvonal; minden műfajban! Ez a nap egy nagy és szép összefogás eredménye lesz – hiszen minden fellépő ingyen vállalta a bemutatkozást annak érdekében, hogy a magyar dal minél több emberhez eljuthasson. Természetesen a fellépők nevében is ígérhetem: mindenki azon lesz, hogy emlékezetes, szép ünnep kerekedjen!
Szemenyei István kérdésünkre elmondta, a már említett kettős koncepció, vagyis a helyi kötődés és a műfaji sokszínűség "vezérelve" mentén délután három órától este tízig követik egymást a koncertek, ráadásul a tervek szerint "átállási periódus" sem lesz a zenefolyamban – amíg egy nagykoncertre beállnak a muzsikusok, kisebb előadások színesítik a programot.
Az ingyenesen látogatható rendezvényre a helyi vendéglátás képviselői is kitelepülnek – ha igaz, valódi mini fesztivál kerekedik a Városháza térre, a főszervező szerint "alsó hangon" is hat-nyolcezer érdeklődő vesz részt a dalnap dunaújvárosi állomásán (persze csak remélni tudjuk, hogy alábecsülte az érdeklődést az irodavezető).

És végül lássuk, hogy kik kapcsolódnak be fellépőként a monstre kezdeményezésbe. Részben házigazda szerepben áll színpadra – és egyben a dunaújvárosi program fő attrakciója és befejező produkciója lesz – a Quimby, míg a "helyi erők" képviseletében alig pár nappal a hasábjainkon már zengetett fővárosi lemezbemutató buli után itthon is bemutatkozik a Gyöngyvér  (méghozzá a tervek szerint a Viadana Kamarakórus közreműködésével!). A Bartók Kamaraszínház társulatának fiatal művészei zongorakíséretes átiratokat tolmácsolnak, a ska "képviseletében" a Pentele Ska Club  zúzza, a jazz-pop vonalat Kelemen Angelika és Barátai képviselik. Népzene és népdal is szerepel a felhozatalban – Kurina Laura, Németh Irma és Gulácsi Zoltán formációja lép színre –, míg a rock és pop határterületeit a Stereomilk zenekarral járhatják be a fesztiválvendégek. Mi más jöhetne most, mint egy kis Ajajjaj - de jó lesz!
Percre pontos menetrend egyelőre még nincs, sőt, a fellépők tekintetében is előfordulhatnak apróbb módosulások, árulta el Szemenyei István, de annyit ígérhetünk: ha elkészül a végleges program, azonnal toljuk azt is!

(A DO/ZiZZ a Magyar Dal Napja dunaújvárosi programjának médiatámogatójaként kapcsolódik be a program népszerűsítésébe!)