Idén szeptember 13-a Magyar Dal Napja

2009.08.17. 11:13


A Magyar Dal Napját idén második alkalommal rendezik meg, a magyar zene ünneplésére. A tavalyi Szigetes rendezvényhez képest idén, jóval nagyobb...

 

A Magyar Dal Napját idén második alkalommal rendezik meg, a magyar zene ünneplésére. A tavalyi Szigetes rendezvényhez képest idén, jóval nagyobb volumenű lesz az immáron országos méretű „zenei fesztivállá terebélyesedett koncertsorozat, méltó módon reprezentálva hazánk zenei kultúráját, több mint 200 neves előadó, zeneszerző, és természetesen a zeneszerető nagyközönség aktív közreműködésével. A Magyar Dal Napja idén közel húsz helyszínen, Budapest mellett számtalan vidéki nagyvárosban ünnepli a magyar zenei életet. A színpadokon a különböző zenei műfajok legnevesebb képviselői szórakoztatják a nagyérdeműt, lesz itt pop, rock, világzene, népzene, jazz, kortárs komolyzene, gyerekdal, utcazene, színházi zene...stb. A Magyar Dal Napja hivatalos weboldalát a Dalok.hu üzemelteti.

A tavaly novemberben, mintegy 50 zeneszerző és szövegíró összefogásában létrehozott Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesületének feltett szándéka javítani a hazai „szerző” gárda működési feltételein, egzisztenciáján - legyenek azok a jogdíjakkal, vagy a magyar dalok rádió játszásával, netán egy minden zenefelhasználó részére könnyen hozzáférhető szerzői adatbázis felállításával kapcsolatos kérdések. Ennek szellemében, Presser Gábor felkérte a szerzőket arra, hogy az összefogás jegyében készítse el a 2009. évi Magyar Nap Dalának „himnuszát”, ezzel is támogatva a közös ügyet. A „Nap Dala” több mint 30 szerző, előadó közreműködésével készült, mintegy két héten keresztül a budapesti Pannonia Stúdióban, mely soha nem látott összefogás ismét ékes bizonyítékául szolgált a közös akarat és összefogás sziklákat görgető erejének. A Nap Dala meghallgatható a Magyar Dal Napja honlapján.

Forrás: Dalok.hu