Révész RichárdRévész Richárd

1971-ben született Budapesten, 5 éves korában kezdett zongorázni. Édesanyja azt szerette volna, hogy klarinétozzon, de egészségügyi problémák miatt nem javasolták neki. Ezután jött az orgonaművészet, mint cél, tehát Váradi Klárinál kezdett zongorázni, először kartonpapírra rajzolt klaviatúrán. 10 évig tanult klasszikus zongorát. Már unta a kötött dolgokat és nagyapja rátalált a Sellei János által vezetett zeneiskolára és beiratta. Ott kezdett a könnyűzenével foglalkozni 1986-ban.
14 éves korától kezdett vendéglátózni esküvőkön, rendezvényeken. Ebben az időszakban elhunyt egy idősebb zenész, és a zeneiskolában utána maradt egy rakás kotta, amit felvásárolt, hisz abban az időben majdnem lehetetlen volt kottához jutni. Megtanulta az összeset a nappalijukban édesanyja és nagyanyja tanácsait követve. Évek során egyre nőtt a repertoár és 18 éves korára már 12-14 órát tudott játszani ismétlés nélkül. Már ekkor beleszeret a latin zenébe, egy taksonyi diszkóban, ahol a DJ megmutatta neki ezt a fajta zenét.
Jött a midikorszak a középiskolában (ahol egyébként nem volt jó tanuló). Már akkor a Zeneakadémia jazz tanszakára akart járni. Elment dolgozni, járt klasszikus zenét tanulni és haknizott. Az Ecseri útra járt középiskolába felnőkket között, de nem sikerült elvégeznie.
1988-ban, február 28-án délután 5 órakor kapta első hangszerét, egy Yamaha zongorát, amit hat évig használt. MIDI-ben csinált zenei alapokat.
A 90-es években két évig hajózott, tapasztalatot gyűjtött. A hajón a szeméyzet latin volt, ami tovább erősítette a latin zene iránti elkötelezettségét. Ausztriában is játszott.
1997-től a Zeneakadémia jazz tanszakra másodikra sikerült a felvételije Binder Károly hathatós segédletével, aki meggyőzte a felvételiztetőket, hogy aki vendéglátózott az még attól lehet jó ember. Sokféle zenével megismekedik, de a latin maradt az örök szerelem.
A Zeneakadémián leépítette a vendéglátózást, más emberek, más zenék, más környezet… Játszott mindenféle zenekarokban, Urbán Orsival, kísért többeket, 4-5 zenekarnak mindig tagja volt. Többek között játszott a Budapest Jazz Orcehstrával, a Fiestával, Pflum Orsival, Kolindával, V-tech-hel, Gerendás Péterrel…
2001-ben befejezi a Jazzkonzit, és minden ment tovább, játszik mindenfelé, többek között a TNT-vel is. Zenetanítást vállal, Zongorakísérő Berki Tamásnál.

2001-2003-ig játszik a Budapest Jazz Orchestrával.
2003-tól Pege Aladárral zenél
Megalakult az Avocaldo zenekar (Micheler Myrtill vezetésével), akikhez csatlakozott, és az együttes feloszlásáig velük volt.
2006-ban a NOX-szal játszik, turnézik. Tagja a Latin Combo, a Myrtill Jazz, A Ricardo Salsa Club, a Révész latin jazz Quartett formációknak. Zongoratanárként a Budapesti Erkel Ferenc Zeneiskola Jazz Tanszakán és Gödöllõn, a F.Chopin zeneiskolában tanít. Közremûködik a Last Five Years c. amerikai musicalben Malek Andreával és Kamarás Ivánnal. Még ez évben Õexc. José Luis Martinez Hernández, Mexico budapesti nagykövete kitüntette a latin-amerikai kultúra népszerûsítése érdekében kifejtett tevékenységéért.
Saját lemeze 2007-ben jelent meg Escucha Mi Ritmo címmel melyet a Ricardo Salsa Clubbal készített.
 

 

FOTÓK


Révész Richárd

VIDEÓ


FELVÉTELEK