Harcsa VeronikaHarcsa Veronika

2008-ban diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola jazz tanszékén. 2005-ben alapította saját jazz zenekarát, mellyel még ugyanabban az évben elkészítették Speak Low című, jazz standardeket feldolgozó lemezüket. A Speak Low 2007. júliusában jelent meg Japánban a Nature Bliss kiadónál, és megjelenésekor rögtön a legnagyobb japán lemezbolthálózat, a Tower Records vokális jazz eladási listájának élére ugrott.

 

Az énekesnő 2008-ban megjelent, You Don’t Know It’s You című albumán már saját szerzeményei szerepeltek. Az album szintén listavezető lett Japánban, Magyarországon pedig jazz-platinalemez. Legismertebb dala, a Too Early 2008. februárjában vezette az MR2 Petőfi Rádió játszási listáját. A 2009-es Fonogram díjátadón az év hazai jazz albumának választották.
Harmadik, Red Baggage című lemeze hasonló sikereket ért el mind itthon, mind Japánban, ahol a lemezmegjelenéseket két bemutató turné is követte.

 

A Harcsa Veronika Quartet zenészei: Blaho Attila (zongora), Oláh Zoltán (nagybőgő) és Majtényi Bálint (dob). Rendszeres vendégük Gyémánt Bálint, gitáros.

 

Az énekesnő a Quartet mellett a 2010. óta működő, Bin-Jip nevű kísérleti elektronikus zenekar tagja. Enter című bemutatkozó lemezük az év hazai alternatív albumának járó díjat nyerte a 2011-es Fonogram gálán. A lemez címadó dalához Pater Sparrow rendezett videoklipet.

 

2011. májusában jelent meg a Harcsa Veronika Quartet negyedik, Lámpafény című lemeze, melyen a zenekar 20. századi magyar költők verseit dolgozza föl. Ez az énekesnő első magyar nyelvű albuma.

 

Harcsa Veronika eddig húsz ország fesztiváljain és klubjaiban lépett fel. Neves hazai produkciók meghívott vendége, rendszeresen dolgozik együtt Nicola Conte olasz producerrel.

 

Korábbi szereplések:

 

- az Erik Sumo Band énekese (2005-2010.)
- Off társulat: Fészek (2007.) – énekesként a kortárstánc előadás szereplője
- Off társulat: Szomjas vagyok (2008.) – énekesként a kortárstánc előadás szereplője
- Centrál Színház, Shakespeare: A velencei kalmár – zeneszerző, énekes (2008.)
- Utolsó idők (2009. Budapest Film) – dalszerző, énekes

 

Díjak:

 

- A Fringe legjobb hangja (2007.)
- Fonogram – Az év hazai jazz albuma a You Don’t Know It’s You (2009.)
- 40. Magyar Filmszemle – A legjobb eredeti filmzene díja az Utolsó időkért, Márkos Alberttel közösen (2009.)
- Antropos.hu – A legjobb énekesnő (2009.)
- Fonogram – Az év hazai alternatív albuma a Bin-Jip: Enter (2011.)

 

HONLAP


FOTÓK


Harcsa Veronika
Harcsa Veronika
Harcsa Veronika
Harcsa Veronika
Harcsa Veronika
Harcsa Veronika
Harcsa Veronika
Harcsa Veronika
Harcsa Veronika
Harcsa Veronika
Harcsa Veronika

VIDEÓ


FELVÉTELEK