Geszti PéterGeszti Péter

Geszti Péter (Budapest, 1964. május 9. – ) magyar reklámszakember, dalszövegíró, énekes.

Apai ágon zsidó családból származik, néhai édesapja dramaturg és szerkesztő volt, a televíziónál és a rádióban is dolgozott. Édesanyja a Sláger rádióból jól ismert "Márta néni" külkereskedőként tevékenykedett. Nővére korán meghalt, később az ő gyermekeinek felnevelésében támogatta édesanyját.

Pályafutását gyermekszínészként kezdte. Különböző filmekben szerepelt, az ismertséget a Mézga család Aladárjának szerepével szerezte. Felsőfokú tanulmányait az ELTE Tanárképzői Főiskola magyar-történelem szakán végezte, ahol 1989-ben szerzett diplomát. Már egyetemistaként dalszövegeket írt a népszerű Első Emelet zenekar számára.


Miután az együttes felbomlott, riporterkedett, műsorvezetőként és forgatókönyvíróként dolgozott. Médiakarrierjét az Ász című televíziós műsor műsorvezetőjeként kezdte 1989-ben, majd aRapülők és a Jazz + Az együttesek tagjaként sikeres zenei karriert futott be. 1989-ben az Akció Reklámügynökség reklám szövegírója, majd később kreatív igazgatójaként dolgozik több neves hazai és külföldi céggel. 1992-ben a Megáll az ész műsorvezetője, majd ismét a zene felé fordult. Klasszikus komolyzenét (Mozart, Beethoven) népszerűsít a fiatalok körében. Felveszi az MC Gesztenye álnevet, és megalapítja a Rapülők együttest. Az együttes fennállása alatt sikert sikerre halmoz, de végül 1994-ben a szétválás mellett döntenek. Ezt követőenBékés Pál íróval és Dés László zeneszerzővel közösen megírja a A dzsungel könyve című musicalt. Ebből az alkotásból 1996-ban nagy sikerű előadást állított színpadra a Pesti Színház. Az előadás dalait megszólaltató lemez aranylemez lett. 2000-ben alapítója és producere az @®© óriásplakát kiállításnak, mely azóta is színfoltja Budapest kulturális életének. 2001-ben a "Gesztiméter" című magyar fejlesztésű kvízshow házigazdája. Ebben az évben veszi feleségül Gryllus Dorka színésznőt, akivel 2006-ig él házasságban.


2005 a Magyarország dal megszületésének éve, amelyet a Megasztár második helyezettjének Oláh Ibolyának ír. 2007-ben megszervezi a „Nemzeti vágta” nevű lóversenyt a Hősök terére, de ez végül elmarad. 2008-ban mégis megtartották Nemzeti Vágta néven.
Családi életében 2008 a változás éve, feleségül veszi Ditz Editet, akitől 2009. február 2-án megszületik Sára Lujza nevű kislánya.
 

Díjak:
A Magyar Televízió nívódíja (1994)
Mahasz Aranyzsiráf-díjak (1993, 1994)
Déri János-díj (1995)
Huszka Jenő-díj (1994)
Arany Penge-díjak
A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje (2005)
 

 

VIDEÓ


FELVÉTELEK