Akkezdet PhiaiAkkezdet Phiai

Újonc és Saiid 1996 végén kezdték a közös munkát HTA (Higher Tone Alliance) néven, kezdetben csak zenék készültek, majd nagyjából egy fél év után kezdték el írni az első szövegeket -angolul. Az ezt követő két évben egyre több alap és szöveg született, majd külső behatásokra és belső indíttatásból egyaránt, a magyar nyelvet választották. Ehhez magyar névre is szükség volt, így alakult át a HTA-ból a formáció Akkezdet Phiai-vá 1999 közepén. Ekkor készültek olyan demó trekkek, mint a később hivatalosan is megjelent albumon található Phasskivan, Tartsdmegatávot, Újítanék, és olyanok is, amik demó verzióban járják körbe azóta is az országot, például a Spangli Rabja, vagy az Ittvakeringyé. Nagyjából ezzel egyidőben alakult meg a Saiid-ot és Farit, mint zenei producereket tömörítő Streetnoyz Entertainment, melynek első kézzel fogható munkái 2005-ben látnak napvilágot.

A demó hanganyag Györemix! jóvoltából sokat pörgött az akkoriban nagy népszerúségnek örvendő Rocksteady Beats hiphop músorban az EstFM rádión, majd kézről kézre terjedt tovább mindenféle változatban egyre messzebb a fővárostól. Akkezdet zenéi széles körben elterjedtek (az underground szcénán
belül) és egyre több lett a fellépés. A kis klubok mellett olyan nagyszabású rendezvényeken is színpadra kerültek, mint a 2001-es Rza show (Wu Tang) a Pecsában, a Sportsziget, a Pepsi Sziget 2003-ban és 2004-ben, vagy a 2003-as DMC Championship, ahol a De La Soul-nak nyitottak 4000 ember előtt.

A fellépések által egyre jobban terjedt Akkezdet híre, így alakult, hogy a csapat felkérést kapott filmzene komponálására az '1 Hét' címú múhöz, ami a 2004-es amatőr szemlén került vetítésre, és a film elvitte a zsúri különdíját, és a legjobb filmzenéért járó díjat is. A film egyik rendezője Császi Ádám, akinek új filmjében, az Undorground-ban Saiid is feltunik majd egy rövid jelenet erejéig.
A demó sikerességének köszönhetően elérkezett az ideje egy igazi stúdió albumnak, ami nagyjából fedi is a demón található számok többségét. Ennek kapcsán került Akkezdet kapcsolatba a WacuumAirs labellel és Bobakrommal.

Nagyjából fél év munka eredménye a 2004. Április 10-én debütáló lemez: Akkezdet. A majdnem 80 percnyi hanganyagot tartalmazó LP szerzői kiadásban jelent meg az első független magyar hiphop label, a Wacuum Airs gondozásában, és legjobb tudásunk szerint az els? teljes szövegkönyves magyar hiphop lemez. Az albumon a zenéket egy kivételével Saiid készítette (A Van Gond c. trekk a Streetnoyz gondozásában készült). A mastering Bobakrome keze munkája, a borító design-t A Digital Reality készítette, a szövegkönyvet pedig moto. Akkezdet címü LP számos magazinban és internet oldalon kiemelten jó kritikát kapott, így a Akkezdet Phiaival együtt a WacuumAirs is nagyobb teret kapott a hazai zenei téren.

 

HONLAP


FOTÓK


Akkezdet Phiai
Akkezdet Phiai
Akkezdet Phiai
Akkezdet Phiai
Akkezdet Phiai
Akkezdet Phiai

VIDEÓ


FELVÉTELEK