Irie Maffia


2009.09.03. 11:19 | Szerző: Zendo | Kommentek: 1

Nézem a színes graffitiket a gyárkerítésen. Folyamatosan változnak. A régiek közül csak az igazán jók maradnak fenn, az újak mindig frissülnek. Különböző stílusok ihletik őket, de úgy látszik Bob Marley és Commandante Che Guevera szimbolikus alakjai felett nem jár el az idő.

 

 

Az Irie Maffia zenéjében is békésen megfér egymás mellett a jamaikai reggae és a rock, hip-hop, funk. Visszanyúlnak a gyökerekhez, de nem a turistáknak való sunshine-reggaet nyomják ( mint mondjuk a „kezemben ganja, a szemem meg bandzsa”), hanem az igazi authentikus, a 60-as évekbeli kortalan, időtálló zenéket keresztezik friss zenei hatásokkal. És sok szlenggel.
Nemesítik a zenét.
Különben idegennek hatna a hazai közegben amit játszanak, mint mondjuk a balatoni görög falu.
A lüktető, de békés alapokban azonban ott rejlik a Fekete Párducok, Malcolm-X harcossága, az egyenlő bánásmódért való küzdelem és a jogtiprások elleni soha véget nem érő harc.
Az ökölbe zárt kinyújtott jobb kéz.

Jó látni olyan művészeket, akikről sugárzik,hogy ki mernek állni azon értékek mellet, amiket fontosnak tartanak. Mernek szembeszállni és kimondják a véleményüket. Respect for that!
Egy anti-globalista tüntető tettrekészségét érzem ki a dalokból. Az ugrásra kész izmok feszítettségét. Mert amikor nem tudod melyik irányból sújt le a gumibot, nincs idő habozni, ébernek kell lenni.
Elkezdtem összeírni a számokat, amik nagyon tetszenek a „Fel a kezekkel!” lemezükről. Ránézek a papírra: a teljes albumot bejelöltem.
Sok zenekar nem képes élőben hozni a stúdióalbum színvonalát , de képzett zenészek lévén ők még jobbak élőben.

Sajnos nagyon is aktuális volt a Rock Against Racism rendezvény a Sziget 0. napján. Elborítva az elméket újra él a fajelmélet. Azonban a koncert veszteséges lett. A MANCS cikke szerint olyanok is akadtak a fellépők között, akik bort isznak és vizet prédikálnak.

„Rasszisták, menjetek haza!” olvasom a falfirka üzenetét.

 

 

KOMMENTEK


z.

2009.09.12. 17:21

Irie a legjobb magyar együttes !

KOMMENTÁLD EZT A BEJEGYZÉST


ajax loader