Ahol dalolni élvezet


2009.08.13. 17:49 | Szerző: emil | Kommentek: 0

Az emberiség örök kérdése – hogyan tudunk úgy élni együtt, hogy jó legyen?

 

Az emberiség örök kérdése – hogyan tudunk úgy élni együtt, hogy jó legyen?
 
A kereszténység az egész világra próbálta rákényszeríteni receptjét annak reményében, hogy a világból egy nagy mennyország lesz.
 
A marxisták kisebb csoportokban – osztályokban – gondolkodtak és azt hitték, hogy ha a rossz osztályokat megszüntetjük, a jókat meg kielégítjük, kommunizmus lesz.
 
Nacionalisták egy nemzetre szűkítették a megboldogítandó embercsoportot, de az sem vált be – a nemzeten belül is mindenki másképp akart boldogulni („Madagaszkár a madagaszkáriaké”, de mi legyen azokkal a madagaszkáriakkal, akik szerint ez nem így van?).
 
A hatvanas évek gondolkodói kiáltották a ma is érvényes megoldást: a szabadság, testvériség, egyenlőség elvei szerinti együttlét nem illúzió, illúzió ennek a Parlament általi bevezetése. Állj össze azokkal az emberekkel, akik hasonlóképpen gondolkodnak és csináljátok meg.
 
Kis csoportokban működik. Aki rájön arra, hogy a média szennyt és a létező politikai rendszert nem a csúnya bácsik, hanem a társadalom jelenlegi fejlettségi szintje szüli, az nem csodálkozik, miért nem terjed a jó hír. Helyette elmegy az R33-ba a nap bármelyik szakában és jól érzi magát.
 
Az R33 egy nyitott társaság, önszerveződő kommuna, érdek nélküli embercsoport. Ha ott hagyod az értékes hangszeredet a közösségi szobában, biztos lehetsz, hogy nem tűnik el. Ugyanazokat az arcokat láthatod a pult mindkét oldalán. Egyszer sörözöl vele, máskor zenélsz vagy komoly projekten dolgoztok. Kreatív személyek összeadott energiája, amely értékeket hoz létre. Új zenei felvételek és formációk, felejthetetlen együttlétek.
De a legjobb lesz magukat a fiúkat megkérdezni, mi is ez az egész.
 
 
 
MDN:- Mikor, hogyan, miért alakult az R33?
 
R33: Sok évvel ezelőtt alakult egy társaság, mely elkezdte magába szívni azokat az energiákat, melyek szerintünk nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy egy közös valami létre tudjon jönni. Azért mondjuk valaminek, mert mi sem tudjuk igazából mi ez. Ez létezik és valahogy mindenki önálló egzisztenciaként ráhangolódik és átadja magát neki. Összehozott minket a sors, vagy a véletlen (nem is fontos hogy mi) és élvezzük egymás társaságát, mert itt mindenki értékes.
 
MDN:- Volt-e az elején megtervezve, hogy ilyen lesz, vagy véletlenül lett ilyen?
 
R33: Természetesen minden magától alakult; rengeteget dolgoztunk, de valójában szerencsénk volt.
 
MDN:- Milyen fejlődésen keresztül ment az idea, a valóság?
 
R33: Nehezen fejtettük meg ezt a kérdést, de válaszunk a következő: A rendszer abból áll, hogy 24 órás jelenlét van egy viszonylag kisebb területre összezárva. Amikor valaki ébred, a másik lefekszik és vica versa. Folyamatosan mennek a próbák, a felvételek. Vannak házikoncertjeink, amikoris az itt próbáló zenekarokból akár korlátlan számú zenész fog össze egy-egy improvizáció erejéig, avagy saját dalaikat játszva hangosan vígadni. Ez a hozzállás mindig is jelen volt a kezdetektől fogva; most már van hozzá infrastruktúránk.
 
MDN:- Mutassátok be a 3 helyszíneteket.
 
R33: Ez itt a kert. Ez itt a közösségi szoba. Ez itt az egyik stúdió. Ez meg egy próbaterem. A konyhát, meg a zuhanyzót még meg sem mutattam... ja várj... a légkondi. Egy szerverszoba is van.
 
MDN:- Mire számíthat egy külső ember, aki besétál egy este az R33-ba?
 
R33: Kiszűrődő zene után belép az illető a vágóhídi illetménybe, amikor is egy viszonylag sötét előszobába érkezik (még nincs ott lámpánk). Ekkor megszólítja egy titokzatos hang: "Bocsi, van egy cigid!?" Ha adsz neki, lapozz az interjú végére! egyszóval (hárommal) kaland - játék - kockázat! A FŐHŐS TE VAGY!
 
MDN:- Milyen szolgáltatásokat nyújtatok?
 
R33: A helyszínen 3 stúdió és egy próbaterem működik. Professzionális felvétel, keverés és mastering, szabadon választható hangmérnökök. Jó hangulat és precíz munka. A klubszobában alkalmi koncerteket tartunk, családias légkörben...
Akit érdekel az tekintse meg a www.r33.hu weboldalt és mindenre fény derül.
 
MDN:- Miért fontos, hogy több próbahely és stúdió egy helyen legyen? Van ez hatással a zenei eredményre?
 
R33: Hát persze. A zenészek hatással vannak egymásra; nem is kicsit. Például rengeteg zenekar született itt, pusztán a közös együttzenélések okán. A zenei eredmény pedig abban is rejlik, hogy hogyan érzed magad, miközben játszol és milyen hatások érnek.
 
MDN:- Meséljetek néhány, R33-ban született együttműködésre.
 
R33: Rengeteg történet van, egyet most elmesélünk. Az R33 fesztiválon, a Gödörben, két színpadon 22 zenekar lépett fel váltott üzemmódban. Este 7-től hajnali 3-ig tartott a buli, összesen 10 perces késéssel, gördülékenyen, zökkenőmentesen lezajlott minden. Még a kidobók is azt mondogatták: "Amerika!"
 
MDN:- Kik vették fel lemezüket eddig az R33-ban?
 
R33: Dust, Nemjuci, ZAP, I.O.N., N.O.I., Mr. PapaGiorgio, közel10, Fókatelep, Houdini, Óperentzia... és még sokan mások.
 
MDN:- Bármi más, amit fontosnak tartotok elmondani?
 
R33: Adtál a cigidből egy éppen arra vetődő aktuálhiénának, ezért az este végére el fog fogyni egy egész dobozzal. Kalandod véget ért!

 

KOMMENTÁLD EZT A BEJEGYZÉST


ajax loader