Fesztiválok Ideje


2009.07.29. 13:30 | Szerző: emil | Kommentek: 1

Voltam egy fesztiválon Kárpátalján. Formáját tekintve trance, tartalmát – sok laza mosolygós ember összejövetele.  Táncoltak, teáztak, fürödtek a tóban, beszélgettek a tűz körül.

 

A következő héten jártam a Hegyalja fesztiválon, ahol a Pepsi színpadon léptem fel. Ez előrelépés volt az elmúlt évekhez képest, amikor a Multifilter színpadon játszottam, mert ott szigorú kordonon keresztül lehetett csak belépni és a biztonságiak kis híján megvertek egy lányt, aki fényképezni próbálta a zenekart.

Most megkerestem a Pocoló Nomád Sátrat üzemeltető barátaimat. Ez egy csendes-ülős-filmnézős-ambientes helyszín. Hegyalján a metál sátor mellett kaptak helyet, hiába próbáltak a szervezők józan eszére apellálni. Épp zárva voltak, mert egy tömegverekedés után féltek a betérő agresszív fiataloktól. Később találkoztam egy ismerős lánnyal, akinek ez a kedvenc fesztiválja, a helyszín és a fellépők miatt. Beszélgettünk, és elpanaszolta, hogy folyamatosan beszólnak neki, megjegyzéseket tesznek a külsejére. Visszaemlékeztem a hegyek közötti fesztiválra, ahol nem voltak sztár fellépők, viszont a fentiek teljesen elképzelhetetlenek. Ott minden ismeretlennel lehetett mély beszélgetésbe merülni. Az emberek széles mosollyal találkoztak és váltak el.

Elgondolkoztam – mitől jó egy fesztivál? Miről szól egy fesztivál?
Szerintem arról, hogy az emberek jól érzik magukat együtt. Ez az elsődleges. A „híres zenekarok – nagy tömeg – sok reklám” recept egyfajta frusztrált érzést vált ki az emberben, ami csak nagy alkohol-kábítószer adaggal alakítható át élvezetté. Talán ez csak magánvélemény? Nézzük meg közelebbről a világ leghíresebb rock fesztiválját, a Woodstockot. Mitől a legnagyobb? Nem léptek fel rajta az akkori élvonalbeli zenekarok. Nem volt ott se Beatles, se Rolling Stones, se a listavezetők. Aki látta a woodstocki filmet talán észrevette, hogy a színpadok előtt max párezer ember állt, százezrek pedig fürödtek, csúsztak a sárban, buliztak – jól érezték magukat együtt.
Most is vannak ilyen fesztiválok. Aki csak azt veszi észre, amit a média elég közel visz az orrához, nem tud róluk. Nekem a következő a Hanna fesztivál. Szervezője úgy jellemezte a célját: „olyan fesztivált szeretnék, ahol mindenki meztelenül van”. 
 
 

 

KOMMENTEK


killerbela

2009.08.20. 10:19

Elmennék a Hanna fesztiválra, de még nem tudtam eldönteni,hogy milyen ruhát vegyek fel.

KOMMENTÁLD EZT A BEJEGYZÉST


ajax loader